Sok jegyes pár életében eljön a pillanat, amikor elkezdi szervezni az esküvőjét. Saját tapasztalatból mondom, hogy minél előbb, annál jobb. Erre igazán érvényes a “nem lehet elég korán kezdeni” kifejezés. Házas ember lévén mikor elhívnak egy esküvőre, hogy felvegyem, majd készítsek belőle filmet mindig látszik, hogy mik azok a buktatók amiket jó előre való tervezéssel ki lehetett volna kerülni. De kezdjük is az elején!

Esküvőnk lesz, na de mi minden vár ránk?

Először is biztos, hogy életetek egyik legszebb, a közös jövőtöknek pedig az első napja. Ezen kívül pedig jó sok döntés meg kell hozni, mielőtt ez a nap eljön.

Ugye senki nem lepődik meg, ha az egyik legfontosabbal kezdem ami a ruha. A férfiak általában egyszerűbben elintézik ezt, a hölgyeknek viszont lehetnek olyan igényeik, melyez a ruhát kell szabni. Itt két lehetőségetek van, vagy varrattok egy teljesen új ruhát -nálunk ez volt-, vagy pedig kölcsönöztök. Utóbbi igaz olcsóbb, viszont korlátozottak a lehetőségek, és ma már arra is figyelni kell, ha valamilyen oknál fogva elmarad, vagy eltolódik az esküvő időpontja, a ruhaszalon rugalmasan álljon hozzá. Hallottam olyat, hogy járványügyi okok miatt nem lehetett megtartani az esküvőt, a ruhára kifizetett foglalót pedig a kölcsönbe adó szalon nem volt hajlandó visszafizetni. Ez egy új ruha árához, képest kisebb összeg, mégis abban az esetben, ha csak pár hónapot csúszik a dolog, ez ablakon kidobott pénz lesz.

A ruhán kívül a legtöbb pár a helyszínt tartja nagyon fontosnak. Na de milyen idő lesz? Hányan tudnak eljönni? Hol lehet megtartani, ahova mindenki eljönne? Ma már nem kőbe vésett dolog, hogy a lakóhelyhez közel tartják az esküvőt. Sokan úgy döntenek, hogy elvonulnak a városból, egy szép nyugodt helyre, ami emlékezetes lesz egyaránt az ifjú pár és a násznép számára is. Nagyon sok lehetőség van, de itt is ügyelni kell rá, hogy a helyszínt biztosító rugalmas legyen. Fontos tisztázni, hogy hány embert szeretnétek meghívni, és a meghívást úgy intézni, hogy biztos kapjatok visszajelzést, ugyan is nem mindegy, hogy 80 főre terítenek, vagy 150-re. Egyrészt a kisebb lakodalom is lehet jó akkor, ha nem üres ülőhelyekkel foglalják a teret, másrészről pedig az adott terítékre számolva rendelitek meg az étkezést is, így ha nem megy el 10 ember, az Ő részüket feleslegesen fizetitek ki.

Egy jó esküvő szervezett (vagy legalább annak tűnik), és jó a hangulat. Sok esküvőn voltam ahol egy rokon -aki ugye vendég is- vette vállára a szervezést, és sosem olyan lett, mint amilyennek eltervezték. Kedves pár, a rokonaitok, barátaitok vendégek, a Ti nagy napotokat jöttek megünnepelni, és természetes, hogy jól is próbálják érezni magukat, így nem tudnak a feladatokra odafigyelni úgy, mint egy professzionális szolgáltató. Már a szervezésnél is érdemes elgondolkodni, hogy esküvő szervezőt bíztok meg, legalább is árajánlatot semmibe nem telik tőlük kérni. Ők is azért dolgoznak, hogy minden a lehető legjobb legyen nektek, Ti pedig gondtalanul tölthetitek el a napot. Amennyiben minden szépen meg van tervezve, szervezve már csak a jó hangulat hiányzik. Ennek egyik elengedhetetlen kelléke az erre vevő násznép, a másik pedig a ceremóniamester, vőfély, vagy násznagy. Ők azok, akiknek kiemelt feladata, hogy az összegyűlt násznép figyelmét mindig egy adott dologra terelje, legyen az egy csók, a torta, amikor a feleség szed először a férjének, vagy egy jó játék a tánc közben megfáradtak. Segíteni fognak a kikéréstől a lakodalom végéig. Az, hogy milyen szolgáltatót választotok rátok van bízva, no meg az igényeitekre, hiszen mindenki máshogy képzeli el a napot. Van aki elzárkózik a játékoktól, vagy aki pedig a hagyományos dolgokat kerülné.

Torta. Lehet ez még ráérne, de videósként elég édesszájú vagyok, úgyhogy ide került. A tortánál csak a fantáziátok és a pénztárca szabhat határt. Érdemes gondolni azokra is, akik vezetnek, így a mindenféle alkoholos töltelékkel készült édesség mellett legyen egy szint sima is. Sajnos sokan küzdenek valamilyen ételallergiával ami lehet akár laktóz vagy glutén allergia, és ne feledkezzünk meg a cukorbetegekről sem. Érdemes a (meghívott, és megjelenő) násznép körében előzetesen finoman tapogatódzni, hogy esetleg vannak-e olyanok akiknek speciális étrendet kell követni, mert a torta rendelésnél erre is ügyelni kell. Ugyan ez vonatkozik a menüre is, ha vannak vegánok, vagy ételallergiások, akkor ne csak pörkölt és nokedli legyen, mert az se a vegánok, se a gluténérzékenyek nem fogják tudni fogyasztani.

Zene. Nagy kérdés, hogy zenekar, vagy DJ szolgáltassa a zenét. Jártam már olyan esküvőn is ahol DJ volt, de állófogadás szerű “szünetek” voltak jazz zenével, és olyanon is, ahol 100% mulatós ment helyi zenekarral. A jó hangulat mindkettőnél megvolt. Ha meghallod azt, hogy DJ, akkor ne arra gondolj, aki bakelittel fog scratch-elni reggelig valami 90-es évekből származó hip-hop vonalon, de nem is arra, hogy Tiesto módjára pakolgatja a trance-t! Bármit megtudtok beszélni a legtöbb DJ-vel. Konkrét tracklist-et is összeállíthattok, hogy milyen zenéket játsszon, és inkább miket kerüljön a buliban. A zenekarok általában magyar zenét játszanak, és leginkább retro-t, de köztük is sok a kivétel, és ha van konkrét kérésetek, akkor az esküvő előtt egy jó szolgáltatóval le lehet egyeztetni. Itt jegyezném meg a nyitótáncot, és annak a zenéjét is. A zenére Ti gyakoroltok, Ti ismeritek, így nektek kell azt a szolgáltatónak odaadni. Ha a DJ-re, vagy zenekarra bízzátok úgy fogtok járni, mint amit Én is tapasztaltam már többször: elküldte a pár a zene címét, az illető pedig nem jó verziót szerzett be, vagy egyszerűen a YouTube, vagy Spotify-ról játszotta be, ahol ha szerencséd van a reklámot nem kell végig hallgatnia a násznépnek, de a zene lehet tök más tempó/verzió vagy éppen szúkimondó a szövegezete.

Szinte már összeáll az esküvő, de pár dolog azért még hiányzik.

Gyertyafénykeringő

A ceremóniáról mindenkinek saját elképzelése van. Ez lehet polgári vagy templomi, esetleg mind a kettő, vagy több. Utóbbira példa, amikor különböző felekezethez tartozó pár esküdött meg, megtartották mindkét felekezethez tartozó templomban a vallási ceremóniát, illetve harmadik helyszínként a polgári anyakönyvvezető előtt is (ami mondhatjuk, hogy kötelező, de ha kihagynátok, akkor esküvő előtt hétköznapon is elintézhetitek nyugiban két tanúval az irodában, és akkor hétvégére már nincs akkora nyomás).

Már korábban említettem az esküvőszervezőt, amennyiben vele dolgoztok együtt, úgy ez a bekezdés nem hoz újdonságot. Nagyon fontos az összes helyszín berendezésének a díszítése. A legjobb az, ha az esküvő teljes egészében ugyan azzal az arculattal zajlik, vagyis ha a türkiz és arany szín dominál a lakodalmi terítékben, akkor a ceremóniáknál és a különböző eseményeknél is (pl kikérés, búcsúztató, állófogadás stb.) érdemes ezekre a színekre ráfűzni, hogy az embereknek lelkileg is sikerüljön felkészülni arra a helyszínre ahol majd bulizni fog. Miért érdemes ezzel foglalkozni? Ha az ember egész nap egy adott hangulatú és design-ú eseményen van, akkor este, amikor már felszabadultabb(nak kell lenni), otthonosabban fogja érezni magát, könnyebben feloldódik, beszélget új arcokkal, régi ismerősökkel, és jól fogja érezni magát. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a menyasszonyi csokor, a vőlegény díszcsokra, és a berendezés is harmonizáljon egymással.

Ha jó volt az esküvő akkor érdemes lesz visszanézni. Na de hogyan?

A legtöbben már a zsebükben hordják a fényképezőt az okostelefonjukkal. Ennek ellenére óva intenék mindenkit, hogy itt kezdjen el spórolni! A jó esküvői fotós nem csak részt vesz a nap minden eseményén és lenyomogatja a gombot a kellő időpontban, hanem teszi ezt úgy, hogy Ti is felszabadultak legyetek a képeken. Amikor egy ismerős, vagy rokon fotóz, akkor Ő ezt nem biztos, hogy szakmai szemlélettel teszi, lehet, hogy jó képeket készít, de az esküvő teljesen más terület. Itt érzelmek szabadulnak el, ami miatt fontos, hogy a szolgáltató ne legyen bevonva ebbe, Ő mint külső szemlélő találja meg a témát. Így nincs olyan, hogy egy kellemetlen emlékkel bíró rokonnak, vagy egy kedvességből megbízott barátnak mű mosolyt mutattok, és kínosan érzitek majd magatokat a legfontosabb pillanatokban. Ez a fotókon visszaköszön, és nem azt mondom, hogy egy barát vagy rokon nem készíthet jó képeket, de a megtörtént esetek nagy részében ez rosszul sül el. A fotós kollégákkal érdemes egyeztetni, hogy ki milyen csomagot tud szolgáltatni, mennyi idő alatt és mit kaptok meg kézhez. Ne az döntsön, hogy valaki átadja-e a nyerset, mert normális esetben soha semmire nem fogjátok azt használni, egyrészt mert a jobb fotósok olyan lapos profilban fotóznak, hogy a kép deszaturált, és kontrasztmentes, másrészt maga a formátum nem minden számítógéppel nyitható meg, okostelefonnnal meg szinte alig. Amikor a nyersanyag elkérésén gondolkoztok jusson eszetekbe egy házfelújítás:
Ha megbíztok egy céget, hogy szigetelje körbe a házat, akkor tőle sem kéritek el a bontási hulladékot, vagy az olyan anyagokat, amik már fel nem használhatóak, hisz a végeredményt fizettétek meg, és nem akartok sittet tárolni az udvaron.
Ugyan ez igaz a fotókra is, nem akarsz több GB olyan adatot tárolni a számítógépeden, amik nincsenek utómunkázva, és csak a helyet foglalják.
Át érdemes gondolni, hogy a kreatív fotózás mikor legyen. Könnyebb és olcsóbb, ha az esküvő napján, de kockázatosabb is, mivel néhány órát ki kell szakítani a forgatagból titeket, és ha megcsúszik a program könnyen lehet, hogy kevesebb időtök lesz a fotózásra, ami az idő szűke miatt le van korlátozva az események helyszíneihez közel.
Ha tehetitek, és a fotós is ezt javasolja, válasszatok egy külön napot, így lazábbak lehettek, jobban ráértek, ha a hajnak, sminknek stb. baja esik (időjárás, nagy meleg stb. miatt), akkor sem a nagy napon történik. Ez a lehetőség azért jobb, mert ha az esküvő napjára beborul, és esős az idő, akkor szabadtéren lehet, hogy egyáltalán nem fogtok tudni fotózkodni.

Ez a bejegyzés itt véget ért, de a második rész ide kattintva már olvasható!


UGRÁS AZ OLDAL TETEJÉRE!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.